Verzorgings Tips

- Geniet tot wel drie maanden van deze Beauties

Met onderstaande tips en tricks verzorgt u de phalaenopsis en behoudt zij het langst haar bloemen.

Licht en Temperatuur

De phalaenopsis houdt van veel licht, alleen niet van direct zonlicht, zeker niet in de zomermaanden. Als de bladeren geel worden kan dit een teken zijn dat ze op een te lichte plaats staat. Knopval en donkere vlekken in het blad zijn juist weer het teken van te weinig licht. Zorg ervoor dat ze niet op de tocht staat of naast een verwarming. 

De minimale temperatuur voor een phalaenopsis is 16 °C, ze voelt zich het lekkerst met een temperatuur van 20 °C tot 22 °C graden met een maximum van 24 °C.

Water en Vochtigheid

De beste manier om de Phalaenopsis water te geven is door deze gedurenede 5 tot 10 minuten in een emmer water onder te dompelen. Laat de pot goed uitdruppelen voor het terug plaatsen in de ompot. Een Phalaenopsis houdt niet van natte voeten. Geeft het liefst vroeg op de dag water en bij voorkeur met regenwater in plaats van kraanwater. Daar zit te veel kalk in. Als u water geeft met de gieter, giet het water dan direct op de aarde en niet in het hart van de plant. Ze kan hierna gemakkelijk een week zonder water.

Voeding

Omdat in de grond weinig voeding zit, is het aan te raden twee keer per maand bij te mesten. Dit kan gemakkelijk via het water. Hiervoor is speciale orchideeën voeding te koop. Bijmesten is nodig van Maart tot Oktober. 

Na de bloei

Als de Phalaenopsis is uitgebloeid kun je deze opnieuw laten bloeien. Knip de takken af bij het tweede oogje van onder gezien. Een oogje is een klein verdikt stukje in de tak. Ze de plant daarna op een koele plek. Hierdoor moedig je de Phalaenopsis aan nieuwe takken en vertakkingen aan te gaan maken. Zo kunt u keer op keer genieten van deze bloemenpracht. 

Als er wortels buiten de pot groeien. Knip deze niet af, laat ze zitten of vouw ze voorzichtig onder de bladeren. Door ze af te knippen kunt u de wortels beschadigen.