Duurzaam op alle fronten

Wij verhogen continue de duurzaamheid binnen de organisatie. Deze behoefte wordt niet alleen bij ons, maar ook bij onze klanten en consumenten steeds dringender. We werken continue aan een hoog, transparant en duurzaam niveau. We zijn niet voor niets de eerste Phalaenopsis teler met de ‘’On the way to PlanetProof‘’ certificering. Door deze certificering voldoen we aan de eisen van de 6 verschillende aandachtsgebieden van PlanetProof, maar we zijn al verder dan de gestelde eisen zodat we altijd voor zijn op ontwikkelingen en vraag vanuit de markt.

Duurzaam telen

Bij Maarel Orchids stopt de duurzaamheid niet bij de verpakking en labels. Het gaat verder in de manier van telen, energie, meststoffen en water besparing. Zo voldoen we ver boven de wettelijke eisen van gewasbescherming. Wij werken met een punten systeem voor Bio en gewone bestrijdingsmiddelen. Zo creëren we voor ons zelf een duidelijk beeld in het gebruik van gewone bestrijdingsmiddelen en waar we in kunnen verbeteren in de toekomst.

Bijna alle meststoffen die wij gebruiken voor de teelt halen wij uit ons recirculatie water. We hoeven bijna geen nieuwe meststoffen toe te voegen en doordat wij ons eigen regen water opvangen en hergebruiken spreken we bij Maarel Orchids van een gesloten teelt systeem.

OCAP CO 2

Door CO 2 toe te voegen aan de atmosfeer in de kas versnellen we niet alleen het groeiproces van de Phalaenopsis maar verbeteren we deze ook. Maar, CO 2 is ook het bekende gas dat mede verantwoordelijk is voor het broeikaseffect. Om mee te werken aan het wereldwijd reduceren van de uitstoot van CO 2 maken wij deel uit van het OCAP netwerk.

CO 2 komt vrij bij verbranding, de productie van waterstof, bio-ethanol en biogas. OCAP vangt deze CO 2 af bij de industriële bronnen, waaronder Shell Pernis en Alco, welke door deel te nemen aan OCAP ook hun carbon footprint sterk verminderen.

Wij hoeven niet onnodig aardgas te verstoken om zelf CO 2 te produceren. Dit levert een unieke winst op voor het milieu en voor ons. Doordat wij bijna alleen nog maar gebruik maken van duurzame energie, naast OCAP ook de restwarmte van het opwekken onze eigen elektriciteit, levert Maarel Orchids een wezenlijke bijdrage aan het verminderen van het klimaatprobleem.

 

 

Energie

We gaan zo doelmatig mogelijk om met energie, dit doen we door middel van onder andere 3 schermdoeken. Door deze op de juiste manier in te zetten kunnen wij warmte en uitstraling besparen. Naast de schermdoeken hebben wij ook twee WKK’s, Warmte kracht koppeling. Elke WKK heeft een capaciteit van 3 mega watt Hiermee wekken wij onze eigen duurzame energie op.

De warmte die vrijkomt bij het opwekken van elektriciteit gebruiken wij voor het verwarmen van de kas, hierdoor wordt de ketel wordt nauwelijks gebruikt en dient als back-up voor eventuele storingen.

Het overschot van de opgewekte elektriciteit leveren we terug aan het net. Onze jaarproductie is voldoende om 2 jaar lang alle huishoudens van Maasdijk voorzien van stroom.